RSS Feed

Over Katinka Simonse Alias Tinkebell

Oranjematch.nl | Daten

TINKEBELL pseudoniem van Katinka Simonse (Goes, 10 juni 1979) is een controversiële Nederlandse kunstenares, die vooral bekend is om het verwerken van dieren in haar werken. In 2005 studeerde zij af aan het design department van het Sandberg Instituut te Amsterdam. Inhoud [verbergen] 1 Werken 1.1 What to do with your cat? 1.2 Save the males 1.3 Save the pets 1.4 Dearest TINKEBELL

2 Torch Gallery 3 Noten 4 Bronnen, noten en/of referenties 5 Externe links

[bewerken] Werken

[bewerken] What to do with your cat?

In 2004 verkreeg TINKEBELL landelijke bekendheid met een handtas die zij gefabriceerd heeft van het bont van haar eigen kat. Zij gaf daarbij aan het dier zelf gedood, door de nek te breken, en gevild te hebben. Doel van dit werk was de vraag op te roepen waarom het wel maatschappelijk geaccepteerd is productiedieren als koeien en varkens te doden voor consumptie, maar een huisdier niet. De twee jaar oude kat was volgens TINKEBELL gedeprimeerd[1].

[bewerken] Save the males

In juni 2007 worden er Kamervragen gesteld door de Partij voor de Dieren naar aanleiding van een project van TINKEBELL. Tijdens een eco-design markt in Platform 21 in Amsterdam dreigt zij 60 kuikentjes door een versnipperaar te halen om te laten zien hoe in de bio-industrie met mannelijke kuikens wordt omgegaan.

[bewerken] Save the pets

Begin 2008 doet TINKEBELL opnieuw van zich spreken, door de tentoonstelling Save the pets, waarbij ze in galerie Masters in Amsterdam, 95 hamsters tegelijk liet rondlopen in zogenaamde hamsterballen. Zij wilde hiermee laten zien hoe mensen omgaan met hun huisdieren. Ook hierbij was haar uitgangspunt de dubbele moraal, die mensen erop nahouden bij dieren, omdat niemand protesteert over één hamster in een bal. Wederom doet zij diverse interview op televisie en in de kranten. Op 24 januari neemt de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming alle hamsters in beslag. De Partij voor de Dieren stelt opnieuw Kamervragen. Op 8 september 2009 en 6 mei 2010 stond zij voor het ten laste gelegde terecht voor de politierechter in Amsterdam. Deze verwees de zaak uiteindelijk door naar de meervoudige strafkamer in Amsterdam. Op 7 januari 2011 vond de zitting plaats.[2] Op 21 januari verklaarde de rechtbank het tenlastegelegde niet bewezen en spreekt TINKEBELL daarvan vrij.[3]

[bewerken] Dearest TINKEBELL

TINKEBELLs werk leverde meermalen een storm aan publiciteit en kritiek op, inclusief hatemail en doodsbedreigingen. Al deze hatemail en doodsbedreigingen werden door TINKEBELL gebundeld en later in samenwerking met Coralie Vogelaar gepubliceerd in het boek Dearest TINKEBELL (2009), waarin naast zo’n duizend hatelijke teksten (van ‘meer dan honderdduizend’, aldus de auteurs[1]) ook persoonlijke gegevens van de afzenders staan vermeld. Vogelaar deed daarbij het speurwerk naar de persoonsgegevens in wat zij noemt ‘de oksel van het internet,’ d.i. persoonlijke weblogs en Hyvespagina’s[4].

[bewerken] Torch Gallery

TINKEBELL wordt vertegenwoordigd door Torch Gallery in Amsterdam. In 2007 werd zij ontdekt door oprichter Adriaan van der Have, na zijn dood in 2009 nam zijn zoon Mo van der Have de taak over als nieuwe galeriehouder. TINKEBELL doopte hem vervolgens ‘Den neuen TORCHmeister’ en droeg in oktober 2009 een solotentoonstelling aan hem op.

[bewerken] Noten Bronnen, noten en/of referenties: 1.↑ a b Pauw & Witteman, VARA, 14 mei 2009. 2.↑ Boete geëist tegen kunstenares Tinkebell om hamsters, nu.nl 3.↑ LJN: BP1587, Rechtbank Amsterdam , 13/442043-08, rechtspraak.nl, 21 januari 2011 4.↑ Marie-José Klaver, Naming & shaming in Dearest Tinkebell, NRC Weblogs, 15 mei 2009. Geraadpleegd 15 mei 2009.

[bewerken] Externe links Persoonlijke website

Bron Wikipedia

wat is premature ejaculatie

Oranjematch.nl | Daten
Oranjematch.nl | Daten